В сравнение с останалите атлети бегачите на дълги разстояния и спортистите,

...
В сравнение с останалите атлети бегачите на дълги разстояния и спортистите,
Коментари Харесай

Маратонците се наакват изненадващо често. Ето защо

В съпоставяне с останалите атлети бегачите на дълги дистанции и спортистите, занимаващи се със спортно вървене, се наакват изненадващо постоянно.

През 2016 година френският играч по спортно вървене се изхожда по време на напредварата, само че все пак героичен продължава и приключва на осмо място, макар че припада няколко пъти поради своя стомашно-чревен дистрес. През 2005 година Пола Радклиф се отбива от пътя по време на Лондонския маратон, с цел да свърши номер 2 – за нейно страдание камери снимат цялата обстановка.

Джули Мос, която се включва в триатлона Айрънмен в Хавай, с цел да събере повече информация за своята теза, отдадена на физиологическите извършения – губи надзор над краката и червата си почти по време на самия маратон, което, както можете да си визиите, е било много неприятно. Ако въпреки всичко имате проблем да пресъздавате обстановката, Мос я разказва като „ една цялостна гигантска шоколадова неразбория “.

И по този начин, за какво този спорт кара толкоз доста участници да се наакват?

Първо, така наречен диария на бегача е нещо напълно същинско. Проучване, оповестено в National Library of Medicine през 1992 година, интервюира 109 бегачи на дълги дистанции по отношение на изхожданията в моментите преди, след и по време на тичането. 62% декларират, че са прекъсвали своя подготовка, с цел да отидат до тоалетната по огромна потребност, 43% споделят, че са имали „ нервна “ диария преди съревнование, 51% - след надпреварата, а към 12% признават, че не са съумели да се сдържат и са се нааквали по време на тичането.

Често тези епизоди са съпроводени от коремни болки и ректално кървене. Изследването декларира, че „ нито една форма на диарията на „ бегачите “ не е била обвързвана с възраст, предходна чревна зараза или хранително отравяне, алергия против храни или баластни субстанции. “. Отделно изследване открива, че до 90% от участниците в надпревари за устойчивост демонстрират някакъв стомашно-чревен признак.

Що се отнася до повода, отговорна е композиция от фактори.

„ По време на физически извършения интензивността на симпатиковата част на вегетативната нервна система се усилва, което от своя страна… преразпределя кръвоносния поток от спланхничните [коремните] органи органи към работещите мускули “, показва едно проучване. „ Изключително пониженото кръвоснабдяване до коремните стомашно-чревни органи може постоянно да провокира стомашно-чревна исхемия “ – положение, което, с изключение на всичко останало, провокира води до диария и коремни болки.

Хората, занимаващи се с напрегната физическа интензивност, изпитват съществени усложнения да държат непринудено този мускул затворен, до момента в който останалите им мускули в краката и таза са ангажирани с други действия, изяснява хирурга Майкъл Добсън от „ Новант Хелт “ в Шарлот, Северна Каролина.

За този феномен евентуално способстват и напрежението преди самото съревнование, както и фактът, че по време на тичането храната в стомаха ви се подмята непрекъснато.

Или в тази ситуация с Пола Радклиф виновникът може и да е просто една развалена сьомга.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР